I. MESENAP - A TÖRTÉNET
Színes program a mese jegyében Pécsett
I. Mesenap

Mese az életünk, azaz mesés az életünk I. Mesenap címmel családi rendezvényt szervez a Rigóder-Domb Érdekvédelmi Fórum Egyesület május 29-én a Bittner Alajos utca végén található játszó- és szabadidőparkban.

A Rigóder-Domb Érdekvédelmi Fórum Egyesület a fenti ötletet saját céljaival ötvözve szakmai háttér bevonásával készítette el sikeres pályázatát a Pécs2010 Menedzsmentközpont civil társadalmi szervezetek részére készült felhívására. A pályázat megírásához és a program megvalósításához remek társakat, szakembereket, bábszínészt, bábszínházi szakembert, építészt, óvónőket, gyerekeket, és az installáció kialakításában önzetlen segítőket sikerült megnyerni.

Az I. Mesenap elnevezésű rendezvényt több hónapos komoly előkészítési munka előzte meg, amely egyszerre több szálon futott.

Az installáció
Az egyesület a kisgyermekek fantáziáját kihasználva alakította ki azt az állandó „játszóhelyet”, a „legjobb játék helyét”, ahol felnőttek és gyerekek együtt lelhetik meg a játék örömét, ahol együtt tudnak zenélni, énekelni, kikapcsolódni. Az első mesenap ezt a funkciót kívánja a környéken lakókkal tudatosítani. A tér megtervezésében Mersits Judit építész vállalt vezető szerepet. Az installálás véglegesítése önkéntesek, helybéliek bevonásával május 28-án lesz a Hungarofest Szomszédünnep rendezvényéhez szorosan kapcsolódva.

A kutatás
A program gerincét drámapedagógiai foglalkozások és egy szociológiai, pszichológiai kutatómunka adták. A kutatómunka során felállított, az óvodás gyermekekkel és óvónőkkel kitöltetett kérdőívek a mese szerepét a gyerekek életében, fejlődésükben, a szülők életében, a szülő-gyermek kapcsolatban vizsgálta. A gyerekekkel a meséről, mesebeli lényekről, a mesélőről és a legjobb játékról készítetett rajzok szintén a kutatás alapját képezték. A kutatás, valamint a program eredményeit szeptember 3-án, a Közszolgálat és Civilek konferencián mutatják be.

Az előadás
A mostani rendezvényt a szakmai vezető Szabó Zsuzsa és az óvónők által vezetett foglalkozások formálták. A program kezdetekor ismert népmeséink motívumait vették alapul játékainkhoz, és ezekből építették apránként - a mese törvényszerűségeire figyelemmel - a történetet. Úgy kerekedett ki minden, hogy egy percre sem merült föl, hogy szövegeket, helyzeteket vagy bármi egyebet betanítani kéne. A hetente egy délelőttnyi közös játék olyan biztonságot, önállóságot eredményezett - más ezzel együtt fejlődő készségekkel -, hogy nyilvánosság előtti játék is bátran vállalhatóvá vált. A korábban szokásos betanított ünnepi műsorokkal szemben igazi szerepjáték született. A végső cél megvalósult, azaz mindez az újonnan elkészülő játszótéri elemek között bemutatható kerek történetté állt össze.

Az új játszótért, mint mesehelyszíneket igyekeztek úgy belakni, hogy az a gyerekek későbbi spontán játékában is, mint dramatikus játék-tér idéződjön fel. A játszótér avatása tehát egy több hónapon át tartó folyamat lezárása, ahol a gyerekek által gazdagon kijátszott világból egy mese kerekedik ki medvékkel, sárkányokkal és tűztáncolókkal, a gyerekek rajzai alapján készített egyszerű jelmezekben.

Az esemény időpontja: 2010. május 29. (esőnap: 2010. június 12.)

Program:

09:00 A Tuar együttes muzsikál, közben készülődés az előadásra a meseparkban.
10:00 A gyermekek improvizációinak mesei keretekben történő bemutatása, két Pécs-Kelet városrészi óvoda részvételével. A mese folyamot Szabó Zsuzsa bábművész vezeti.
11:00 Játék és alkotás a mese varázstárgyaival és varázshangszereivel, játszóház mindenkinek a Kaptár Egyesület együttműködésével és családi piknik

Pécs2010 Sajtóiroda